ZELENI CAJ MOCAN LEK IZ PRIRODE.

foto-net

Za zeleni caj-(camellia sinensis) se znalo odavnina,on poboljsava odbranbenu moc organizma i njegovu lekovitost su puno koristili.

Резултат слика за Чај slike

I danas se koristi dosta cesto kao napitak,koji jaca i kao dijetetski proizvod.On ima svojstvo da cisti organizam od toksina posebno creva.

Dosta mladih zena ga koriste kao pomocno sredstvo kos slabljenja.Izbacuje visak vode i samim tim procistcava ceo organizam.

Iako je ovo jak antioksidans treba ga uzimati oprezno jer bez dozvole lekara ne trebaju se uzimati svakojaki cajevi.

Ovaj caj moze pojaviti smetnje ako niste zdravi,A je veoma dobar i kao mocan neutralizator slobodnih radikala.

Evo recepta za napitak od zelenog caja:

Stvaite vodu oko 250ml da prokuva,potom dodati 1 supenu kasiku suvog caja.samo da provri 30 sekundi.

Ostavite 5-10 min i pijte uvek sveze napravljeni caj na prazan stomak.

Jer je tajo efektivnijije njegovo delovanje na ceo sistem.

Zeleni čaj dolazi iz Kine gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, recimo depresije. Danas je znanstveno dokazano ljekovito djelovanje zeleni caj pa ga se preporučuje piti što više.

Tajna zelenog čaja

U zelenom čaju ima preko 300 sastavnica i upravo njihova kombinacija daje efikasne rezultate za zdravlje. Zeleni čaj je bogat polifenolima, osobito EGCG-om koji je snažan antioksidans Zeleni čaj sadrži i kofein koji stimulira probavu. Količina kofein je manja nego u kavi što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofein. Evo svojstava zelenog čaja koja mu daju titulu najbolji caj.

 • jačanje srca i krvožilnog sustava
 • smanjivanje lošeg (LDL) holesterola
 • ubrzavanje metabolizma
 • reguliranje razine šećera u krvi
 • davanje osjećaja sitosti bez suvišnih kalorija
Puno poznatih dijeta preporučuju zeleni čaj, recimo Atkinsonova dijeta, “The Zone” dijeta i mnoge druge…

Ostala ljekovita svojstva su:

 • zeleni čaj usporava napredak raka, a može djelovati i preventivno (u jednom istraživanju na ženama one koje su pili čaj imale su manju vjerojatnost razvitka raka grudi od onih koje nisu pili čaj)
 • zeleni čaj pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa ga se smatra “zaštitnikom mozga”, može također spriječiti pojavu svake bolesti zbog pada imuniteta.
 • jača sistem nas
 • sprečava pojavu karijesa
 • zeleni čaj i akna- djeluje dobro na ten, smanjuje prisutnost akni

Jedno istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti jer on stimulira izgaranje dodatnih kalorija. Ono što je važno dodati je i da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana je nespavanje i to samo ako se čaj konzumira nedugo prije odlaska na spavanje.

Drevna Kineska poslovica: Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja

Kako pripremiti zeleni čaj?

Priprema je ovdje jako bitna jer se lošom pripremom mogu izgubiti korisna svojstva čaja. Nikada nemojte stavljati vrećicu čaja u kipuću vodu. Kipuća voda će uništiti svojstva čaja. Voda treba biti na temperaturi oko 75 C. Također, nemojte držati vrećicu predugo u vodi. To neće pokvariti ljekovita svojstva, ali će učiniti okus gorkim. Dvije do tri minute su dovoljne. Priprema

 • koristite jednu vrećicu čaja (2 – 4 grama) po šalici
 • zagrijte vodu da zakipi
 • pošto nije dobro ubaciti vrećicu u kipuću vodu pustite vodu 3 minute da se ohladi ili dodajte u kipuću vodu malo hladne
 • ubacite vrećicu i neka stoji u vodi 2 do 3 minute
 • izvadite vrećicu, po želji dodajte limuna i med (nikako ne puno šećera, zeleni čaj ne smije biti previše sladak)

Ledeni čaj

Zeleni čaj pije se kao osvezavajuci napitak ili kao ledeni čaj koji paše pogotovo usred ljeta. Kad radite ledeni čaj napravite veću količinu i spremite u hladnjak. Može se poslužiti s ledom i listom metvice za dekoraciju.

Koliko ga dnevno konzumirati?

Zelenog čaja ne možete konzumirati previše. Još jedno istraživanje pokazalo je da su muškarci koji su pili 10 šalica čaja dnevno (to je oko 300 mg polifenola) dobili rak 3 godine kasnije nego muškarci koji nisu pili zeleni čaj. Koliko ćete zelenog čaja piti to je individualno. Dobro ga je piti nakon obroka jer on ubrzava i pospješuje probavu. Dobro ga je piti ujutro umjesto kave i prije tjelesne aktivnosti. Zadajte si da svaki dan popijte barem jednu šalicu tog napitka i učinit ćete dobru stvar.

Razlika između zelenog i crnog čaja

Oba čaja rade se iz čajne biljke (čajevca). Razlika je u obradi, zeleni čaj radi se od svježih listova dok se crni čaj radi od fermentiranih listova. Fermentiranjem se gube ljekovita svojstva polifenola pa zato crni čaj nije toliko djelotvoran kao zeleni.

Izvor:

http://www.krenizdravo.rtl.hr