Djumbir i njegova lekovita svojstva.

Djumbir se koristi ne samo u kuhinju za pripremu jela, vec i kao lek koji je jako rasprostranjen.

Prethodna istraživanja su pokazala da lijekovi protiv bolova mogu povećati rizik od nastanka raznih zdravstvenih tegoba, uključujući probleme s vidom, nakupljanje suvišnih kilograma, kratkoću daha, depresiju, srčanu aritmiju, slabost mišića, visok krvni tlak, glavobolje, anksioznost, bolove u prsima, probleme sa spavanjem, akne, sporo zarastanje rana i brojne druge.

Đumbir dokazano ima protuupalno djelovanje i značajno smanjuje razinu citokina u tijelu. Što se štetnog djelovanja tiče, potrebno je pratiti upute liječnika ili stručnjaka jer su neka istraživanja pokazala da prekomjeran unos đumbira može imati štetno djelovanje na probavni sistem.
Osim što ublažava osjećaj boli, đumbir sprečava nastanak hronične upale u tijelu, a također može ublažiti već postojeću upalu. Odlično je to što sirovi i termički obrađeni đumbir imaju potpuno ista svojstva.

Kako konzumirati đumbir:

Nasjeckani sirovi đumbir dodajte u juhe, variva ili umake.
Dodajte đumbir u sokovnik dok pripremate sokove.
Potražite suplemente đumbira, uglavnom dolaze u obliku kapsula.
Kuhajte sirovi đumbir u vodi oko 45 minuta, a zatim ga popijte kao topao ili hladan čaj.

Za djumbir je opste poznato da je jako delotvoran lek za bolove i upale kod artritisa.Zato ga mozete i konzumirati na krisku hleba namazite med i posolite djumbir u prahu i neka to bude dorucak.

Jer to je vec kao mala ali nestetna, prirodna terapija i lek protiv upalu i bolova.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...