Posne cvetne kiflice sa makom i susamom.

Posne cvetne kiflice sa makom, i susamom finog izgleda i divnog ukusa,posebno su napravljene tako da imaju i sastav mek i ukusan.Kada ih spremate i pecete, cela ce kuca da mirise neodoljivo na ovo divno slano pecivo-ODUSEVITE GOSTE svojim umecem u kuhinji.

Sastojci:

  • 1200g  belo brasna-T400
  • 3 solje ulja
  • 1 kocka svezeg kvasca
  • 4 kasika secera
  • 2 male kasike soli
  • mineralne vode po potrebu
  • mah
  • seme od susama
  • malo margarina

Priprema:

U vecoj vangli za mesenje, sipajte brasno,napravite udubljenje i dodajte kvasac,soli,i secera,ostavite da se rastopi kvasac.

Kada se kvasac rastopio dodati ulje,i vodu koju trebate zagrejati i mesite srednje meko testo,koje je gotovo kada pocne da se odvaja od posude i od ruke.

Zameseno testo ostavite da stasa pokriti da se ne ohladi i ostavite da se udvostruci volumen,na toplo oko 45 min.

Vec kada je testo stasalo,pocnite oblikovanje,kratko se testo promesi rukama, i podelite testo za kiflice na 3-4 lopte.

Oformljene lopte pokrijte krpom do oblikovanja,a jednu uzmite i razvucite oklagijom debljine 1 cm.Isecite razvucenu koru,posebnim nozem za testo, na trake debljine 2 cm.Svaku traku premazite toplom vodom i stvite mah  i susam naizmenicno,da imate u paru tako posoljene lente.

Testo zatim isecite na manje lente lakse za oblikovanje zeljene forme,prvo kraeve testa spoite i prevrtajte kako kod pletenje pletenke.Kada ste sve oformili, pocnite od jedan kraj prema drugi motatu prema sredini testo, tako sto na kraju,testo podmetnite ispod kifle krajeve.

Odlicno izgledaju pusticu i slikoviti prikaz,nadam se da sam dobro objasnila,Sve kifle oblikujte i redite u tepsije oblozenom masnom hartijom.

Prvo na svaku kiflicu stavite po parce margarina,ostavite jos 15 minuta da stasu,i pecite na vec zagrejanu pecku oko 10-15 min.na 250C.

Kada budu gotove ostavite malo da se ohlade, i sluzite kiflice jer su veoma ukusne i mekane,a posebno su dekorativne za slave i praznike.

Meni su se svidjaju,i napravila sam i jos zanimljivih forma jer mi je slava sv,Nikola,i htela bih da mi sto izgleda lepo.Nadam se da ce se i vama dopasti ove moje kifle pa ce biti moj recept i na vasa slavska druzenja i proslave.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...