Zalfija (Salvia officinalis)..njena lekovitost u narodne medicine.

Zalfija ili kadulja njeno prirodno,i mocno lecenje coveka, u narodne medicine.

Na engleskom reč za žalfiju sage, označava mudrost, a koristili su je za stimulacije koncentracije, za povećanje pamćenja,takodje se koristi i za ispiranje usne supljine.Jer time pravi dezinfekciju usne supljine.Skoro svaki lekar to preporucuje kod upale desni.Za to se koristi obicno caj pripremljen kao i svi drugi cajevi.

Prokuvate 200ml vode stavite kasiku mesavine caja i ostaviti da odstoji 10 min,zatim time se ispiraju upale u usta.

Zalfija, se medjutim ubraja među naj delotvornije biljke našeg planeta. Njeno latinsko ime – Salvia officinalis – potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

U grobnica faraona ova biljka je bila glavni sastojak smese za balzamiranje. Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neuredne menstruacije.U vremena Karla Velikog, zalfija  se sadila u svakom vrtu, i smatrano je kao naj ljekovitija biljka.
Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.
Ljekovite i djelotvorne tvari: Kadulja sadrži eterično ulje, salviol, salven, tion, pinen, cineol, borneol, kamfor, tanin, gorke tvari, bjelančevinu, škrob, gumu, ljepljive pobliže neistražene tvari, zatim kalcijev oksalat, soli fosforne kiselina, kalijeve i kalcijeve soli.

Ljekovito djelovanje.

Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobije izgubljeni apetit.
Kod šećerne bolesti preporučuje se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih puteva. Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.
Kadulja se koristi kod raznih znakova oboljenja izmjene tvari, utječe na liječenje reumatizma i gihta, a ne manje i čitavog niza nervozne smetnje koje prate ova oboljenja.
Čaj od kadulje je veoma važan za majke koje doje, jer povećano uživanje čaja kod odbijanja djece od majčinog mlijeka, umanjuje izlučivanje mlijeka. Uživanjem čaja od kadulje može se, pod stanovitim uvjetima, otkloniti sklonost pobačaju.
Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja.
Liječi bolest koja prouzrokuje noćno znojenje, svoje iznenađujuće snage otklanja slabost, povezane s tom bolešću. Mnogi su liječnici upoznali dobra svojstva kadulje: s najboljim rezultatima koriste je kod grčeva, bolesti leđne moždine, oboljenja žlijezda, kao i drhtanja udova.

U slučajevima navedenih bolesti popijemo u gutljajima dvije šalice čaja dnevno. Čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, jača tek i otklanja crijevne smetnje i proljeve. Kod uboda insekata na mjesto uboda stavljamo smrvljeno kaduljino lišće.

Za vanjsku primjenu posebno preporučujemo kaduljin čaj kod upale krajnika, bolova u vratu, gnojne upale zuba, upale ždrijela i usne šupljine. Mnoga djeca i odrasli bi izbjegli operaciju krajnika da su pravovremeno koristili kadulju.

Kada nemamo krajnika, koji kao policajci tijela zadržavaju i prerađuju otrove, ovi izravno djeluju na bubrege. Kaduljin oparak pomaže kod krvarećih i klimavih zubi, paradentoze i čireva na zubnom mesu. Grgljamo ili stavljamo komprese od vate.

Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa-gorkog i može biti neugodan za piti a piti se može i nekoliko puta na dan.Kadulja je definitivno biljka koju kao Božji dar trebalo bi je imati u svoje kućne apoteke.

Izvor:net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...